Vestea dimineții despre pensiile a zeci de mii de români: se întâmplă astăzi, 2 august. Ce trebuie să știe pensionarii

de: Alexandru Puiu
02 08. 2023

După câteva săptămâni de amânări, Curtea Constituțională a României va lua astăzi decizia referitoare la pensiile a câteva zeci de mii de români. Este vorba de constituționalitatea noii legi a pensiilor, adoptată în urmă cu mai bine de o lună.

Dacă sursele se dovedesc a fi apropiate de subiect, Curtea Constituțională a României se va opune reformei pensiilor speciale și o va face cu o serie stufoasă de argumente. Decizia va veni după o amânare de o săptămână, pe motiv că au fost necesare clarificări suplimentare și va fi pronunțată astăzi, 2 august. Ideea de bază este că pensiile speciale nu pleacă nicăier pe parcursul vieții noastre, iar cele mai mari pensii din România, fără nicio legătură cu veniturile din perioada de activitate vor rămâne în buzunarele magistraților, judecătorilor și procurorilor. Practic, aceiași oameni care votează pentru menținerea lor sunt și cei care le vor păstra.

De ce nu dispar pensiile speciale din România

Conform unor surse citate de România TV, noua lege a pensiilor din 2023 va fi declarată neconstituțională cu nu mai puțin de șapte argumente. Mai rămâne decizia referitoare la interzicerea cumulului pensie-salariu, aceea a fost amânată până la 21 septembrie, dar sunt șanse foarte mari să primească același deznodământ, luând în calcul că mai mult de jumătate din judecătorii CCR se află exact în respectiva situație.

La momentul de față, în România, jumătate dintre românii care primesc pensii speciale sunt magistrați, iar în rândul lor, se află și cea mai mare pensie specială, de 4300 de euro, din care doar un sfert este plătită din contribuții sociale. Numărul românilor care au încasat pensii de serviciu în iunie a fost de peste 10.000 și un pic peste jumătate sunt foști procurori și foști judecători, conform datelor agregate de Casa Națională de Pensii.

Punctual, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iunie 2023, de 10.281 (la fel ca şi luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.271 (plus 19 faţă de mai), fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).